Espoon modernin taiteen museo, EMMA, esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta ja designia. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa monipuolisessa museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien näyttelykeskuksessa WeeGeellä. Rakennus oli alun perin Aarno Ruusuvuoren 1960-luvulla suunnittelema Weiling & Göös -yhtiön kirjapainotalo. Arkkitehtuuriltaan merkittävässä WeeGee -talossa on neljä eri museota: Emma eli Espoon modernin taiteen museo, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen Kellomuseo. EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat.

EMMA tallentaa, tutkii ja esittelee taidetta

EMMA tallentaa, tutkii ja esittelee modernia taidetta ja nykytaidetta. Oleellinen osa museon toimintaa on myös konservointi, arkistointi ja dokumentointi. EMMA-museon kolme tärkeintä kokoelmaa ovat oma taidekokoelma, Saastamoisen säätiön taidekokoelma ja Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiön kokoelma. Lisäksi museossa on useita lahjoitus- ja talletuskokoelmia.

EMMA-museon kokoelmat

EMMA-museon oma taidekokoelma sisältää yli 2600 taideteosta. Nykytaidetta on kerätty 1950-luvulta lähtien. Oman kokoelman hankinnassa huomioidaan sekä tämän päivän museoasiakkaat että tulevaisuuden yleisö. Suuri osa kokoelmasta on julkisia teoksia, joita on nähtävillä Espoon kaupungin virastoissa, laitoksissa ja ulkotiloissa.

EMMA-museossa puolet museon tilasta täyttää Saastamoisen säätiön taidekokoelma. Kokoelmassa on noin 2500 taideteosta joista pysyvästi EMMA-museossa on näytteillä noin 150 taideteosta. Nähtävillä on suomalaista klassista modernismia 1900-luvun alusta nykypäivään sekä nykytaidetta.

Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiö vaalii Wirkkalan ja Brykin taiteellista perintöä. Säätiö, Espoon kaupunki ja EMMA ovat solmineet talletussopimuksen, jolla museon hallintaan siirtyi yli 5000 säätiön omistamaa esinettä. Taidekokoelmassa on taideteoksia, taideteollista esineistöä, prototyyppejä ja arkistoaineistoa. Säätiön kokoelma on pysyvästi esillä EMMA-museossa.

EMMA Talks

EMMA pyrkii museona toimimaan vuorovaikutteisena oppimisympäristönä kävijöille ja herättämään keskustelua modernista taiteesta. Museossa on runsaasti erilaisia tapahtumia, opastuksia ja taidepajoja. Vuonna 2017 aloitettiin EMMA Talks -keskustelusarja, joka nostaa esille yhteiskuntaan ja ihmisten elämään liittyviä teemoja taiteen kautta. EMMA Talks on suunnattu kaikille taiteesta kiinnostuneille, jotka haluavat kehittää itseään ja olla keskusteluissa mukana. Museo toimii myös kuvataiteen asiantuntijana ja tarjoaa kokoelmiin liittyviä palveluja, kuten teoslainoja ja kuvapalveluja.

EMMA on valittu vuoden museoksi 2018. Palkintolautakunnan perustelu valinnalle oli seuraava: ”Museo on selkeästi linjattu, asiantunteva, nykyaikainen ja korkeatasoinen kokonaisuus. Museosta on kasvanut yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista”.