Kryptovaluutat taidemaailmassa
Kryptovaluutat voivat tuoda muutoksia ja vaikutuksia yllättäviin yhteyksiin ja kryptovaluutoista saattavat kiinnostua sijoittajien lisäksi myös taiteilijat. Kryptovaluutan takana oleva lohkoketjuteknologia onkin tuonut uuden taidemuodon: kryptotaiteen, joka tuo taiteilijoille erilaisia mahdollisuuksia myydä arvokasta ja uniikkia digitaalitaidetta.
Kryptotaiteilijan lompakko on kurssiherkkä
Kryptovaluuttojen kurssit saattavat muuttua nopeastikin niiden suuren volatiliteetin ansiosta. Kryptovaluuttojen kurssien liikkeet vaikuttavat kryptotaiteilijoiden tuloihin, joten taiteen harjoittajien on hyvä pysyä ajan hermolla valuuttojen kuten Ethereumin kurssin vaihtelusta. Ethereum kurssin kehitys ja seuranta saattaa joskus olla varsinaista taiteilua, mutta monet verkkopalvelut tarjoavat apua ja ajantasaista tietoa ilman suurempaa vaivaa.
Mitä on kryptotaide?
Lohkoketjuteknologia pystyy varmentamaan digitaalisen omaisuuden omistajuuden ja sen huijaaminen tai väärentäminen on miltei mahdotonta. Tämä ominaisuus tekee siitä loistavan valuutan. Samalla logiikalla se luo myös mahdollisuuden taiteilijoille myydä aitoa digitaalista taidetta, sillä lohkoketjuteknologia mahdollistaa digitaalisen taideteoksen autenttisuuden ja omistajuuden varmistamisen. Jos Picasso olisi tehnyt digitaalista taidetta, taulut olisi voitu myydä kalliina kryptotaiteena varmistaen, ettei kyseessä ole halvat digitaaliset kopiot. Ainutlaatuisuus onkin taiteessa juuri keskeinen arvoa tuova tekijä. Kryptotaiteella on arvoa, sillä niissä säilyy aitousleima, jolloin niitä ei voida kopioida. Tulostettu juliste Mona Lisasta saattaa maksaa kymmenisen euroa, aidon teoksen arvon ollessa miljoonia euroja. Tavallinen helposti kopioitava digitaalinen taideteos ei siis ole kovin arvokas, koska se on liian helppo kopioida, eikä ostaja voi tietää onko kyseessä tulostettu juliste vai aito Mona Lisa. Näin ollen uuden ajan kryptovaluutta tuo digitaidetta lähemmäs perinteisiä maalauksia ja veistoksia.
Kryptomaailman taidegalleriat
Kuten perinteisessäkin taiteessa, myös kryptotaiteessa keskeistä on taiteen esitteleminen, jakaminen ja myyminen. Perinteistä taidetta voi käydä ihastelemassa museoissa, kuten Helsingin Ateneumissa, tai ostamassa taidegalleriasta kantakaupungista. Kryptotaiteelle on vastaavasti ilmestynyt kryptomuseoita ja kryptotaidegallerioita: ne ovat yleensä digitaalisia alustoja, joilla taiteilijat esittelevät töitään samalla tavalla kuin perinteisissäkin museoissa tai taidegallerioissa. Alustat voivat olla 2D-gallerioita, jotka esittelevät kuvia ja digitaalisia maalauksia nettisivulla tai 3D-gallerioita, jotka esittelevät 3D-malleja nettisivuilla tai sopivassa sovelluksessa. Jotkin galleriat esittelevät taidetta myös virtuaalitodellisuusympäristössä ja lisäksi fyysisiä kryptotaidegallerioita ja museoitakin on olemassa. Niissä taidetta on esillä näytöillä tai projektoreilla esitettyinä fyysisten maalausten sijaan. Nämä luovat kryptotaiteen ystäville tutun kokemuksen galleriassa kiertelystä.