NFT-taide on aikamme erikoisimpia taideilmiöitä

NFT-taide on suhteellisen uusi digitaalisen taiteen muoto, joka on saanut yhä enemmän jalansijaa taiteen maailmassa. Lyhyesti sanottuna NFT on eräänlainen digitaalinen omaisuuserä, joka on olemassa lohkoketjussa ja jota voidaan käyttää edustamaan tiettyjen digitaalisten tiedostojen omistusoikeutta. Tämä on avannut uusia mahdollisuuksia sekä taiteilijoille että keräilijöille, sillä molemmat osapuolet voivat ostaa, vaihtaa ja esitellä taideteoksia tavoilla, jotka eivät ole koskaan ennen olleet mahdollisia. Katsotaanpa, mikä tekee NFT-taiteesta niin erityistä.

Mikä on NFT?

NFT on lyhenne sanoista Non-Fungible Token ja se on eräänlainen digitaalinen omaisuuserä tai kryptovaluuttatekniikka, jolla on ainutlaatuiset ominaisuudet. Ne luodaan ja tallennetaan lohkoketjuverkkoihin kryptografisina tokeneina ja ne edustavat digitaalisten esineiden, kuten taideteosten, äänitiedostojen ja jopa virtuaalisten kiinteistöjen omistusta. Toisin kuin perinteiset valuutat tai omaisuuserät, nämä tokenit ovat 100-prosenttisesti ainutlaatuisia, eivätkä ne ole vaihdettavissa tai jaettavissa samoin kuten fiat-valuutat tai vaikka Bitcoin. Muilla valuutoilla voi ostaa aina yhden tai useamman kokonaisen NFT:n eli esimerkiksi jonkin taideteoksen.

Mistä NFT-taiteessa on kyse?

Kuten nyt jo ehkä ymmärsit, NFT-taide on taidetta, jota myydään ja kerätään lohkoketjujen tokenien muodossa. Nämä tokenit ovat “non-fungible” eli ei-vaihdettavia, koska jokainen niistä on ainutlaatuinen; kaksi NFT:tä ei ole koskaan samanlaisia. Kun ostat NFT:n, ostat ainutlaatuisen omaisuuden, jota voit säilyttää digitaalisessa lompakossasi. Tämä tarkoittaa, että kukaan muu ei voi omistaa tai muuttaa sitä – se on vain sinun!

Mitä hyötyä NFT-taiteen keräämisestä on?

Yksi NFT-taiteen keräämisen suurimmista eduista verrattuna fyysiseen taiteeseen on se, että voit säilyttää sitä turvallisesti digitaalisessa lompakossasi. Sinun ei tarvitse huolehtia sen katoamisesta, varastamisesta tai vahingoittumisesta samalla lailla. Kannattaa silti muistaa, että lompakotkin ovat hakkeroitavissa tai avaimen voi huolimattomuuden seurauksena hukata – riskit ovat kuitenkin erilaiset, kuin perinteisempien taiteen muotojen omistamisessa.

Koska nämä tokenit elävät julkisessa lohkoketjussa, ne ovat lisäksi helposti todennettavissa ja läpinäkyviä; tämä tarkoittaa, että ostajat tietävät tarkalleen, mitä he saavat ostaessaan NFT-taidetta. Keräämällä NFT-taidetta voit usein tehdä voittoa, jos päätät myydä teoksen myöhemmin eteenpäin. Koska NFT:t ovat harvinaisia ja erittäin haluttuja, niiden arvo nousee yleensä ajan myötä, joten ostaminen nyt voi olla varsin tuottoisaa myöhemmin!

Miten aloitan NFT-taiteen keräämisen?

NFT-taiteen keräilyn aloittaminen on helppoa! Sinun tarvitsee vain hankkia luotettava kryptolompakko ja alkaa tutkia erilaisia verkkosivustoja, kuten OpenSea tai SuperRare, joilla ihmiset myyvät tämäntyyppisiä omaisuuseriä. Löydät paljon upeita taideteoksia lahjakkailta taiteilijoilta ympäri maailmaa kaikenlaisissa tyyleissä abstrakteista teoksista perinteisempiin teoksiin. Kun olet löytänyt itsellesi mieleisen teoksen, noudata sivustolla olevia ohjeita, jotta saat ostoksen tehtyä ja lisättyä sen portfolioosi.

Päätitpä sitten ryhtyä NFT-keräilijäksi tai tyytyä vain seuraamaan villitystä sivusta, sait toivottavasti tästä kirjoituksesta hyödyllistä tietoa!