Kiasmassa pyörii jatkuvasti todella tasokkaita ja mielenkiintoisia näyttelyitä, jotka houkuttelevat paikalle kiinnostuneita taiteenystäviä ja ohikulkijoitakin. Jotkut näyttelyistä ovat aivan poikkeuksellisen mieleenpainuvia ja keskustelua herättäviä ja jotkut vähemmän, mutta niistä jokainen varmasti puhuttelee nykytaiteenmuseo Kiasmaan saapuvia vieraita tavalla tai toisella. Seuraavaksi esitellään tätä artikkelia kirjoitettaessa käynnissä olevat kolme Kiasman taidenäyttelyä, jotka tarjoavat kukin omalla tavallaan kiehtovia elämyksiä.

Kansanviisautta / Grayson Perry

13. huhtikuuta ja 2. syyskuuta välisenä aikana Kiasmassa kannattaa käydä tutustumassa brittiläisen Grayson Perryn suunnittelemaan uuteen näyttelyyn, joka pitää sisällään miltei 50 Perryn teosta ruukkujen ja seinävaatteiden muodossa. Ne ovat kaikin puolin oivaltavia taideteoksia, jotka ottavat eri tavoin kantaa yhteiskunnan eri ilmiöihin ja uutisiin.

Ote on monipuolinen, sillä teoksissa viitataan niin miehisyyteen ja sen ihanteisiin, sukupuoleen ja sukupuoli-identiteettiin, seksuaalisuuteen, uskontoon kuin Perryn omaan elämäntarinaankin. Nykyään pinnalla olevista aiheista aivan erityisen ajankohtainen on Brexit, jota sivutaan niin ikään näyttelyn teoksissa. Perrylle ominaista on rohkea kannanotto ja räikeä ilmaisu, joka ilmenee hyvin myös Kansanviisautta-näyttelyssä.

The Aalto Natives / Nathaniel Mellors ja Erkka Nissinen

16. maaliskuuta ja 9. syyskuuta välisenä aikana Kiasman näyttelytiloissa pääsee nauttimaan Nathaniel Mellorsin ja Erkka Nissisen maailmaa jo kiertäneestä näyttelystä, joka kulkee nimellä The Aalto Natives. Viimevuotiseen 100-vuotisteemaan nojaten tämä videoinstallaatio avaa katsojalle Suomen historiaa sekä kansallista identiteettiä hiukan epätyypilliseen tapaan luovilla esittelytavoilla, terävällä kritiikillä ja omintakeisella huumorilla ryyditetynä. Tämä on nykytaidetta parhaimmillaan ja siksi nykytaiteenmuseo Kiasma on mitä erinomaisin näyttelytila tämänkaltaisille räävittömille, keskustelua herättäville kokonaisuuksille.

Tähtipölyä Venäjältä / Vladislav Mamyshev-Monroe

Vielä ei ole myöhäistä piipahtaa Kiasmassa tutustumassa näyttelyyn, joka on esillä Kiasmassa 9. helmikuuta ja 29. heinäkuuta välisenä aikana. Jo edesmennyt venäläistaiteilija Vladislav Mamyshev-Monroe taiteili 1990-luvulla että 2000-luvulla upean ikonisista valokuvista ja videoteoksista koostuvan kokoelman. Näissä kuvissa ja videoissa esiintyvät aikamme merkittävimmät ja ikonisimmat hahmot aina Elizabeth Taylorista paaviin ja Marilyn Monroesta kreivi Draculaan. Moni Kiasman kävijä, joka on tässä näyttelyssä jo vieraillut, on antanut sille täydet pisteet.