Nykytaiteen museo Kiasma on Suomen tunnetuin nykytaiteen museo sekä yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Museo pyrkii edistämään nykytaidetta suomalaisessa kulttuurissa.
Nykytaiteen museo Kiasma aloitti toimintansa 1. syyskuuta vuonna 1990 Helsingissä. Aluksi museo toimi valtion taidemuseon väliaikaistiloissa Kansakoulunkadulla ja toukokuusta 1991 lähtien saneeratussa Ateneum-rakennuksessa. Arkkitehtikilpailu uuden museon suunnittelusta käynnistettiin vuonna 1992. Voiton vei yhdysvaltalainen Steven Hollin työllään Chiasma. Uuden Kiasman avajaisia vietettiin toukokuussa 1998.
Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. Sen toiminnan keskeinen ajatus on toimia visuaalisen kulttuurin keskuksena tekemällä nykytaidetta tunnetuksi yleisölle. Kiasma on taiteen ja ihmisten kohtaamispaikka, jonne kaikki toivotetaan tervetulleeksi. Nykytaide tarjoaa taide-elämyksiä ja uusia näkökulmia taiteesta rikkoen perinteisen taidemuseon rajoja.
Kiasma rakennuksena on upea arkkitehtuurikohde ja jo itsessään nähtävyys. Rakennuksessa on pyöreät, purjeenmuotoiset seinät ja lasinen julkisivu. Suunnittelussa on otettu huomioon valo, joka on tärkein rakennuselementti. Luonnonvalo ja keinovalo monimuotoisuudessaan luovat yhtenäisen vaikutelman. Taiteen ja ihmisten kohtauspaikassa risteykset ja kiertymät näkyvät myös arkkitehtuurissa. Rakennuksessa on viisi yleisökerrosta, joissa näyttelytilat sijaitsevat neljässä ylimmässä kerroksessa. Rakennuksessa on myös kauppa, kirjasto ja ravintola.
Nykytaiteen museo Kiasman taidekokoelmissa on noin 8000 teosta 1970-luvulta alkaen. Vuosittain hankitaan 100-200 taideteosta lisää ja vastaanotetaan taidelahjoituksia. Ensisijaisesti kerätään suomalaisia ja Suomen lähialueiden nykytaiteen teoksia. Valintakriteerejä ovat mm. teoksen, taiteilijan tai aiheen ilmiön merkitys. Kerätyt ja tallennetut taidekokoelmat kuvastavat aikaamme mahdollisimman monipuolisesti ja ovat tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä.
Kiasman teoksia lainataan myös muiden museoiden näyttelyihin. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laaja näkyvyys teoksille niin kotimaassa kuin ulkomailla. Kokoelmaan halutaan esineteosten lisäksi myös mm. mediataidetta, kuten elokuva-, video-, ääni- ja tietokonepohjaisia teoksia sekä verkkoteoksia. Kiasmassa on Suomen laajin mediataiteen kokoelma, joka käsittää noin 400 teosta.
Nykytaiteen museo Kiasman toiminnan pääpaino on suomalaisessa taiteessa. Ohjelmisto koostuu pääsääntöisesti uusimmasta kuva- ja esitystaiteesta. Näyttelyiden lisäksi Kiasmassa järjestetään erilaisia tapahtumia, museotoimintaa, seminaareja, luentoja ja Kiasma-teatterin esityksiä. Kiasman avoimissa taidepajoissa jokainen voi innostua tekemään itse nykytaidetta.
Museoon on vapaa pääsy aina kuukauden ensimmäisenä perjantaina.